4.3.2015

Parsakaalipiirakka


Tänään olikin oikein leipomispäivä, tai no iltapäivä.
En ollutkaan leiponut pullaa pitkään aikaan ja tänään tuntui siltä, että itseleivottu pulla maistuisi.
Illaksi oli tulossa teevieraita ja se olikin hyvä syy ryhtyä tuumasta toimeen.

Leivoinkin sitten iltateelle korvapuusteja ja suolaiseksi tarjottavaksi tein tämän parsakaalipiirakan klassiseen ranskalaiseen piiraspohjaan.
- Ei kannata säikähtää taikinan suurehkoa voin määrää, sillä täytteessä ei sitten rasvaa ole juuri  ollenkaan. Tai no, ihan vähän juustossa ja ruokakermassa.


Tässä ensin klassinen piirastaikinan ohje:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita (käytän aina aitoa voita!)
1 tl suolaa
2 - 3 rkl jääkylmää vettä

Nypi voi, jauhot sekä suola kahdella veitsellä murusiksi. Voi ei saa sulaa tässä vaiheessa, siksi nyppiminen veitsillä eikä sormin. Lisää pari ruokalusikallista jääkylmää vettä ja sekoita nopeasti. Tämän sekoituksen voi tehdä sorminkin. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin tunnin ajan.
- Taikinan voi tehdä myös yleiskoneella, mutta silloin konetta käytetään vain muutamia sekunteja. En koskaan viitsi ottaa konetta tähän hommaan, vaan teen taikinan mieluiten käsin ja veitsiä apuna käyttäen. Tulee vähemmän tiskiäkin. 😊

Täyte:
n. 200 g parsakaalia, jätä kova kanta pois
100 g kirsikkatomaatteja
1 dl paksua vähärasvaista ruokakermaa
n. 50 g juustoa raasteena tai pieniä paloina 
- minä käytin tässä ihan tavallista Tilsit tyyppistä kermajuustoa muutaman siivun, jotka suikaloitu
Provensen yrttimaustetta
suolaa ja mustapippuria myllystä

Huuhtele parsakaali ja leikkaa kaalinnuput sopiviksi suupalankokoisiksi sivuiksi, halkaise kirsikkatomaatit. Raasta tai suikaloi pieni määrä juustoa valmiiksi.

Kokoa piirakka vuokaan:
Kauli tai taputtele taikina n. 25 cm:n piirasvuoan pohjalle, laita parsakaalinnuput tasaisesti taikinan päälle, ripottele kirsikkatomaatit sinne tänne tuomaan makua, väriä ja kosteutta. Mausta Provensen yrttimausteella, suolalla ja mustapippurilla. Kaada ruokakerma ohuena nauhana kasvisten päälle, lisää pieni määrä juustoa kasvisten päälle. Juustoa on tarkoituksella vähän, jotta kasvikset paahtuvat mukavan makuisiksi uunissa.
Laita piirakka uuniin ja paista n. 210 - 220 asteisessa uunissa keskilämmöllä n. 30 min, kunnes pohja on saanut vähän väriä.

Tarjoile iltapalana teen kanssa. Minä tarjosin tänään teevierailleni kahta erilaista mustaa maustettua teetä. Parsakaalipiirakalle bergamotilla maustettua Earl Greytä ja korvapuusteille sitruksilla ja kukilla maustettua Mariage Freres:n ihanaa Marco Poloa.

Ihanaa teehetkeä!
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti